2010 2011 BMW 5 Series Forum F10
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
 

2010 2011 BMW 5 Series Forum F10 F10 Technical Topics Engine, Transmission, Exhaust, Drivetrain, ECU Software Modifications Loss of turbo boost on my 550.
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-15-2011, 04:02 PM   #1
cidair
cidair
 
cidair's Avatar
 
Drives: 2012 BMW M5, 2014 BMW 335dx
Join Date: Aug 2006
Location: Sweden

Posts: 490
iTrader: (0)

Loss of turbo boost on my 550.

My 550 started to act strange this weekend. No, or very little, boost pressure = very low power and torque! Engine runs smooth, revs all the way to redlineand otherwise acts normal. Check Control says " DRIVETRAIN " not full power available, drive careful, contact BMW Service partner.

Ok, so I contacted my BMW service partner and they found some fault messages in the car memory; loss of boost pressure, boost pressure sensor failure#2, possible defect on wastegate#2, vacuum hose for wastegate faulty.......... there was also a comment on checking that there was a yellow vacuum hose. Yellow? Is this someting that should have been changed on my car?

My first thought was the Hartge ECU, but I recieved a new one that I changed.
No diffrence.

Anyone else had this problem?
__________________
2014 335d xDrive Mineral Grey/Black Merino
2012 ///M5 Silverstone/Black, 19"
2011 BMW K1600GT
Previous:2011 550ix,2008 ///M3,2007 330xd,2005 ///M5 2004 545iA,2000 ///M5.
cidair is offline   Sweden
0
Reply With Quote
      08-15-2011, 07:11 PM   #2
marcielago
Private First Class
 
marcielago's Avatar
 
Drives: SG F10 550i MS, CB E39 M5
Join Date: Sep 2008
Location: Abu Dhabi

Posts: 168
iTrader: (0)

Very sad to hear this. I don't remember hearing any other cases. Been driving my 550i since February, 10K KM, no problems as of yet.

Just asking for our reference. What's your mileage?
__________________
F10 550i M-sport: Space Grey/Oyster Black
E39 M5 : Carbon Black/Caramel
E39 520i : Titanium Silver/Beige (Sold)
marcielago is offline   United Arab Emirates
0
Reply With Quote
      08-15-2011, 08:18 PM   #3
Edman951
Second Lieutenant
 
Edman951's Avatar
 
Drives: F10 550xi, Alpine white
Join Date: Nov 2006
Location: Montreal, Quebec

Posts: 284
iTrader: (1)

Maybe a boost signal line poped off, so the ecu cut the power.
__________________
F10 550i Xdrive M sport, white
trade-in 2008 E90 M3
Edman951 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      08-19-2011, 03:51 PM   #4
tp550i
Second Lieutenant
 
tp550i's Avatar
 
Drives: 2011 550i Sport
Join Date: Jul 2011
Location: Tampa, Florida

Posts: 281
iTrader: (1)

Garage List
'11 550i  [5.00]
'69 Camaro  [4.75]
any update on repairs and cause?
__________________
F10 550i Space Gray | Dinan Stage 5 | Eisenmann Race | ACS springs | P3 VIDI | 20" Ferric Grey 312 - Michelin PSS
tp550i is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-17-2011, 11:37 PM   #5
0700700
Major
 
0700700's Avatar
 
Drives: 745li / cls 55
Join Date: Dec 2005
Location: BG

Posts: 1,056
iTrader: (0)

any update Cidair?
__________________
2007 CLS55 AMG / 2003 BMW 745Li
0700700 is offline   Bulgaria
0
Reply With Quote
      09-18-2011, 11:49 AM   #6
cidair
cidair
 
cidair's Avatar
 
Drives: 2012 BMW M5, 2014 BMW 335dx
Join Date: Aug 2006
Location: Sweden

Posts: 490
iTrader: (0)

I left my car at Hartge this monday. They checked the ECU and wiring harness ( nothing wrong visually ), and then installed new parts. Same problem! They then removed all tuning parts, including my Supersprint exhaust - still the same problem with the car OEM!
Now the car has been at the BMW workshop for a couple of days, but they still havenīt found whatīs causing the loss of boost at low rpm / low speed!?

Different ideas from the diagnosis talks about boost pressure sensor, wastegate, vacuum hose etc etc.

So all credit to Hartge for doing a great job.
I really hope BMW will find the cause soon?
__________________
2014 335d xDrive Mineral Grey/Black Merino
2012 ///M5 Silverstone/Black, 19"
2011 BMW K1600GT
Previous:2011 550ix,2008 ///M3,2007 330xd,2005 ///M5 2004 545iA,2000 ///M5.
cidair is offline   Sweden
0
Reply With Quote
      09-18-2011, 11:52 AM   #7
cidair
cidair
 
cidair's Avatar
 
Drives: 2012 BMW M5, 2014 BMW 335dx
Join Date: Aug 2006
Location: Sweden

Posts: 490
iTrader: (0)

BTW - my car has 32.000km of which 30.000km without a problem.
26.000km has been with the Hartge ECU.
__________________
2014 335d xDrive Mineral Grey/Black Merino
2012 ///M5 Silverstone/Black, 19"
2011 BMW K1600GT
Previous:2011 550ix,2008 ///M3,2007 330xd,2005 ///M5 2004 545iA,2000 ///M5.
cidair is offline   Sweden
0
Reply With Quote
      09-19-2011, 05:38 AM   #8
0700700
Major
 
0700700's Avatar
 
Drives: 745li / cls 55
Join Date: Dec 2005
Location: BG

Posts: 1,056
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cidair View Post
BTW - my car has 32.000km of which 30.000km without a problem.
26.000km has been with the Hartge ECU.
Wastegate is a common problem with turbo bmws... i do hope they sort it out soon enough. the 4.4TT engine isnt all that new so they should have some idea of what to do


On a side note, 30000km without a problem isnt really that good, god i miss the days of the old mercedes w124 which would go 300000km without a problem
__________________
2007 CLS55 AMG / 2003 BMW 745Li
0700700 is offline   Bulgaria
0
Reply With Quote
      09-29-2011, 07:51 AM   #9
cidair
cidair
 
cidair's Avatar
 
Drives: 2012 BMW M5, 2014 BMW 335dx
Join Date: Aug 2006
Location: Sweden

Posts: 490
iTrader: (0)

Problem solved - but it took 1 week of work. The vacuum hoses from the exhaust mufflers was not properly closed, on my Supersprint exhaust. The installation instruction didnīt even say to close the hoses!
Dust and particles was sucked in ( over a period of 20.000km ) and slowly destroyed a valve ( in the trunk ) on the way forward to the engine!!!!
This fooled the ECU to think that there was a problem with the boost pressure and therefore reducing the boost below 4000 rpm ( where the vacuum controlled valve in the OEM exhaust normally openes ). The inconsistance of the problem was caused by the valve sometimes was stuck and sometimes not, due to dust and particles blocking the valve mechanism.
__________________
2014 335d xDrive Mineral Grey/Black Merino
2012 ///M5 Silverstone/Black, 19"
2011 BMW K1600GT
Previous:2011 550ix,2008 ///M3,2007 330xd,2005 ///M5 2004 545iA,2000 ///M5.
cidair is offline   Sweden
0
Reply With Quote
      09-29-2011, 08:30 AM   #10
tp550i
Second Lieutenant
 
tp550i's Avatar
 
Drives: 2011 550i Sport
Join Date: Jul 2011
Location: Tampa, Florida

Posts: 281
iTrader: (1)

Garage List
'11 550i  [5.00]
'69 Camaro  [4.75]
Glad you found and solved the problem

Everyone with aftermarket exhaust - take note
__________________
F10 550i Space Gray | Dinan Stage 5 | Eisenmann Race | ACS springs | P3 VIDI | 20" Ferric Grey 312 - Michelin PSS
tp550i is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-29-2011, 09:33 AM   #11
cidair
cidair
 
cidair's Avatar
 
Drives: 2012 BMW M5, 2014 BMW 335dx
Join Date: Aug 2006
Location: Sweden

Posts: 490
iTrader: (0)

Really strange that Supersprint sells an exhaust without these vacuum controlled flaps, or donīt mention the importance of closing the loose hoses!
__________________
2014 335d xDrive Mineral Grey/Black Merino
2012 ///M5 Silverstone/Black, 19"
2011 BMW K1600GT
Previous:2011 550ix,2008 ///M3,2007 330xd,2005 ///M5 2004 545iA,2000 ///M5.
cidair is offline   Sweden
0
Reply With Quote
      09-29-2011, 04:53 PM   #12
luigimaster24
Captain
 
luigimaster24's Avatar
 
Drives: 2013 F12 M6 & 2013 F30 335i
Join Date: Sep 2010
Location: San Diego

Posts: 977
iTrader: (5)

So will this problem keep happening as long as you run the Superspint exhaust on your 550?
luigimaster24 is online now   Mexico
0
Reply With Quote
      09-29-2011, 05:47 PM   #13
tp550i
Second Lieutenant
 
tp550i's Avatar
 
Drives: 2011 550i Sport
Join Date: Jul 2011
Location: Tampa, Florida

Posts: 281
iTrader: (1)

Garage List
'11 550i  [5.00]
'69 Camaro  [4.75]
If I understand his description correctly - the problem occured because the factory vacuum hose that controls the stock muffler flap was left un-plugged or "open" after the Supersprint install.

This could occur with any aftermarket muffler that does not make use of the vacuum lines, I don't see that its unique to Supersprint.

This took some time to develop, but anyone running aftermarket mufflers without vacuum operated "flaps" may want to double check that the un-used vacuum lines are appropriately secured (plugged).
__________________
F10 550i Space Gray | Dinan Stage 5 | Eisenmann Race | ACS springs | P3 VIDI | 20" Ferric Grey 312 - Michelin PSS
tp550i is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-29-2011, 07:40 PM   #14
cidair
cidair
 
cidair's Avatar
 
Drives: 2012 BMW M5, 2014 BMW 335dx
Join Date: Aug 2006
Location: Sweden

Posts: 490
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by luigimaster24 View Post
So will this problem keep happening as long as you run the Superspint exhaust on your 550?
Not if you plug the vacuum hoses properly.
__________________
2014 335d xDrive Mineral Grey/Black Merino
2012 ///M5 Silverstone/Black, 19"
2011 BMW K1600GT
Previous:2011 550ix,2008 ///M3,2007 330xd,2005 ///M5 2004 545iA,2000 ///M5.
cidair is offline   Sweden
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:43 AM.




5post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST