2010 2011 BMW 5 Series Forum F10
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
 

2010 2011 BMW 5 Series Forum F10 F10 Technical Topics Engine, Transmission, Exhaust, Drivetrain, ECU Software Modifications BMW F10 battery
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-10-2013, 06:11 PM   #1
omer
First Lieutenant
 
Drives: 2013 535i xdrive Msport
Join Date: Jul 2012
Location: United States

Posts: 368
iTrader: (0)

Guys, I keep getting this error message ( Battery discharging while stopped: electrical devices were temporarily switched off) has any one got this massage? It's the second time that's coming up for me.
omer is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-10-2013, 07:20 PM   #2
Luigi524TD
Private First Class
 
Drives: 2013 535 xDrive
Join Date: Dec 2012
Location: Southern NJ

Posts: 117
iTrader: (0)

No, but it surely is time (you are under warranty ??) for a visit to your dealer. BTW, because some iDrive error messages may come and go I keep my smart phone handy to take a picture of the alert - it's made my (past) issues easier to document when a code isn't stored &/or easier for the service adviser to track down.
Luigi524TD is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-10-2013, 07:29 PM   #3
omer
First Lieutenant
 
Drives: 2013 535i xdrive Msport
Join Date: Jul 2012
Location: United States

Posts: 368
iTrader: (0)

My car is only 2 month old, 2013 535i x drive msport.
omer is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-10-2013, 09:16 PM   #4
EV0LVE
Captain
 
EV0LVE's Avatar
 
Drives: F10 535i SG
Join Date: Dec 2010
Location: So Cal

Posts: 661
iTrader: (1)

I had this problem on my car when it was about 6 months old, the dealer replaced the battery under warranty. Problem hasn't come up since, it's been 2 years since it was replaced.
EV0LVE is offline  
0
Reply With Quote
      02-10-2013, 11:03 PM   #5
Andy H.
Second Lieutenant
 
Andy H.'s Avatar
 
Drives: 2012 535i M Sport
Join Date: Aug 2012
Location: San Antonio, TX

Posts: 294
iTrader: (1)

I've been getting this error message at least twice a week since I bought mine in September. It occurs in the morning as I start the car to leave for work. When this occurs the steering wheel doesn't automatically lower itself to my saved setting as it normally would otherwise. So, I have to push the comfort settings assignment button on the door.

I was under the impression that the battery was overcharged and this is what was happening in order to maintain a set voltage level in an effort to extend the batteries life.

I am going to call the service department tomorrow to check on this. I'll post a response tomorrow based upon what I find out.
__________________
LIVE FREE OR DIE
Andy H. is offline  
0
Reply With Quote
      02-10-2013, 11:10 PM   #6
omer
First Lieutenant
 
Drives: 2013 535i xdrive Msport
Join Date: Jul 2012
Location: United States

Posts: 368
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Bulldog CFP
I've been getting this error message at least twice a week since I bought mine in September. It occurs in the morning as I start the car to leave for work. When this occurs the steering wheel doesn't automatically lower itself to my saved setting as it normally would otherwise. So, I have to push the comfort settings assignment button on the door.

I was under the impression that the battery was overcharged and this is what was happening in order to maintain a set voltage level in an effort to extend the batteries life.

I am going to call the service department tomorrow to check on this. I'll post a response tomorrow based upon what I find out.
Same thing here man. I have the exact problem!
omer is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-11-2013, 12:02 PM   #7
bb2405
Lieutenant
 
bb2405's Avatar
 
Drives: F10 535i M-sport
Join Date: Aug 2011
Location: Newport Beach, CA

Posts: 433
iTrader: (1)

Garage List
2011 BMW 535i  [4.38]
I got that all the time when I had the JB 4 installed. Since I took it out it hasn't happened.
bb2405 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-11-2013, 12:16 PM   #8
omer
First Lieutenant
 
Drives: 2013 535i xdrive Msport
Join Date: Jul 2012
Location: United States

Posts: 368
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by bb2405
I got that all the time when I had the JB 4 installed. Since I took it out it hasn't happened.
So you don't use the JB any more. Terry just came out with a new firm that I installed last night and he said it should fix the problem. But for some reason I feel the firm I had before it was better.
omer is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-11-2013, 01:05 PM   #9
Alan l.
Brigadier General
 
Alan l.'s Avatar
 
Drives: LCI M-Sport 550i
Join Date: Jun 2009
Location: East Coast

Posts: 4,249
iTrader: (8)

I had this problem before the JB and after so i don't think its that. I get the message every week but the car runs and starts fine.

Alan
__________________

2014 LCI 550i M Sport | 3D Design Front Spoiler | BMW Performance Black Grills | BMW Performance Trunk Lip | BMW Performance Diffuser | Painted Reflectors | Wincos 30% Tint | Supersprint Exhaust | ACSSprings | MORR VS8.2 Rims 20x10R and 20x9F | Michelin PSS Tires |||More Photos of my car here|||
Alan l. is offline  
0
Reply With Quote
      02-11-2013, 03:59 PM   #10
bb2405
Lieutenant
 
bb2405's Avatar
 
Drives: F10 535i M-sport
Join Date: Aug 2011
Location: Newport Beach, CA

Posts: 433
iTrader: (1)

Garage List
2011 BMW 535i  [4.38]
Quote:
Originally Posted by omer
Quote:
Originally Posted by bb2405
I got that all the time when I had the JB 4 installed. Since I took it out it hasn't happened.
So you don't use the JB any more. Terry just came out with a new firm that I installed last night and he said it should fix the problem. But for some reason I feel the firm I had before it was better.
What is the firmware supposed to fix?any added power benefits?

And mine isn't installed right now because I've been lazy and don't want to install it yet haha
bb2405 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-11-2013, 07:33 PM   #11
Andy H.
Second Lieutenant
 
Andy H.'s Avatar
 
Drives: 2012 535i M Sport
Join Date: Aug 2012
Location: San Antonio, TX

Posts: 294
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Bulldog CFP View Post
I've been getting this error message at least twice a week since I bought mine in September. It occurs in the morning as I start the car to leave for work. When this occurs the steering wheel doesn't automatically lower itself to my saved setting as it normally would otherwise. So, I have to push the comfort settings assignment button on the door.

I was under the impression that the battery was overcharged and this is what was happening in order to maintain a set voltage level in an effort to extend the batteries life.

I am going to call the service department tomorrow to check on this. I'll post a response tomorrow based upon what I find out.
Just spoke to a service rep at BMW and explained the error message in question. He said it is most likely a battery problem. However, he said I need to bring my car in so that they can run a diagnostic test on it to specifically identify the problem.
Andy H. is offline  
0
Reply With Quote
      02-11-2013, 09:58 PM   #12
Edman951
Second Lieutenant
 
Edman951's Avatar
 
Drives: F10 550xi, Alpine white
Join Date: Nov 2006
Location: Montreal, Quebec

Posts: 284
iTrader: (1)

I've been having the same problem for a good month.
especially on really cold days.
I even recharged my battery, and it help for like 5 days, but came back.
time to take her in lol.
__________________
F10 550i Xdrive M sport, white
trade-in 2008 E90 M3
Edman951 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      02-11-2013, 10:07 PM   #13
omer
First Lieutenant
 
Drives: 2013 535i xdrive Msport
Join Date: Jul 2012
Location: United States

Posts: 368
iTrader: (0)

That's what I need to, I have to bring my car to service.
omer is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-12-2013, 08:42 PM   #14
Andy H.
Second Lieutenant
 
Andy H.'s Avatar
 
Drives: 2012 535i M Sport
Join Date: Aug 2012
Location: San Antonio, TX

Posts: 294
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Bulldog CFP View Post
Just spoke to a service rep at BMW and explained the error message in question. He said it is most likely a battery problem. However, he said I need to bring my car in so that they can run a diagnostic test on it to specifically identify the problem.
Got an appointment scheduled for Thursday morning. Will post the outcome Thursday evening.
__________________
LIVE FREE OR DIE
Andy H. is offline  
0
Reply With Quote
      02-12-2013, 10:50 PM   #15
omer
First Lieutenant
 
Drives: 2013 535i xdrive Msport
Join Date: Jul 2012
Location: United States

Posts: 368
iTrader: (0)

Any one with the jb4 ask terry to send you the new firm. I think it fixes the problem on some cars .
omer is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-15-2013, 04:40 PM   #16
Andy H.
Second Lieutenant
 
Andy H.'s Avatar
 
Drives: 2012 535i M Sport
Join Date: Aug 2012
Location: San Antonio, TX

Posts: 294
iTrader: (1)

Just picked up my car from the dealership this afternoon. They performed a diagnostic scan on it yesterday.

Here is the description of the outcome on the report:

3867 Scanned vehicle found fault for unathorized waking of vehicle.
Load tested battery. Good battery diag code (B8809-x56IV). Performed energy diag. Found frequent wake ups by touchless tail gate opening. Cleared fault and checked OK. Performed parasitic draw test - less than 0.03 amps. Vehicle entered sleep mode. Test drove vehicle 5 miles - checked OK.

In summary, the battery was fine. The issue that was causing the message, "Battery discharging while stopped: electrical devices were temporarily switched off", was as a result of frequent failed attempts to open the trunk via the foot activated touchless tail gate sensor without possession of the key fob.

The service guy called me this morning and asked if I was parking the rear of my car close to something that might be attempting to activate the touchless tailgate every day.

I back my car into the garage. The distance between my work bench and the rear bumper is about 1 foot. What is happening is that when my kids come into the garage from the house they have to walk in between this small gap between the cars rear bumper and the work bench to get to their bicycles. As a result, their feet are apparently moving close enough to the rear bumper such that the sensor tries to open the trunk lid and fails. Since the effort fails, as they do not have the key fob with them, it apparently causes the electrical system to shut down all electrical activated devices as a form of protection from otherwise unnecessariiy draining the battery.
__________________
LIVE FREE OR DIE

Last edited by Andy H.; 02-16-2013 at 01:17 PM.
Andy H. is offline  
0
Reply With Quote
      03-15-2013, 08:17 PM   #17
asci01
New Member
 
Drives: 2011 528i
Join Date: Jan 2013
Location: FL

Posts: 6
iTrader: (0)

Glad they figured it out. btw what year is your car?
I have an 2011 528i and i don't think i have the touchless trunk opening feature
asci01 is offline  
0
Reply With Quote
      03-15-2013, 08:19 PM   #18
asci01
New Member
 
Drives: 2011 528i
Join Date: Jan 2013
Location: FL

Posts: 6
iTrader: (0)

Never mind I just saw it in your sig. So 2011 didn't come with this feature?
asci01 is offline  
0
Reply With Quote
      03-15-2013, 09:25 PM   #19
Vinfast
Lieutenant
 
Drives: '14 550i M-Sport
Join Date: Jan 2011
Location: Warner Robins, GA

Posts: 549
iTrader: (2)

Mine was from my auxillary fan running too long after ignition was turned off. They tried to blame it on my Dinan tune, but there is a bulletin out for it with reprogramming. Hopefully that will fix it.
Vinfast is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:23 AM.




5post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST