2010 2011 BMW 5 Series Forum F10
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
 

2010 2011 BMW 5 Series Forum F10 BMW 5-Series (F10) Forums General 5-Series Sedan and Wagon (F10 / F11) Forum F10 pulling to the right...
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-17-2010, 05:22 PM   #133
jc031662
Veteran
 
Drives: F10 535i
Join Date: Jul 2010
Location: Texas

Posts: 45
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MojoeF10 View Post
My car is officially fixed. I realized that even though my car still drifts slightly to the right...that's normal. I test drove other comparable cars last night and most had the same issue. So, I'm a happy camper now. Case closed for me on this issue...and it's time to just enjoy the car! Thanks to everyone for contributing as I feel that this forum has made quite the impact on this particular issue...even though some dealers thought it was some B.S. internet chatter!

jc031662: What was the outcome for you? You had your car serviced a few days ago, right?
Glad to hear it for you! Seems like it took forever, huh? Mine is still in the shop. I decided to wait until I was going in for the "fix" to go ahead and hit 'em with my "nit-pick" list of items I wanted them to address. So, they'll end up having it a bit over a week.
__________________
2011 F10/535i Space Gray ("v2.0"), ZSP, ZAV, ZCV, ZDA, ZPP, ZP2, NASW, 465, 464, 4NB
2011 F10/535i Space Gray ("v1.0") ("Ain't my problem no mo'...")
2008 E60/528i (Retired)
jc031662 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-17-2010, 05:53 PM   #134
drewb7787
Enlisted Member
 
Drives: 2011 F10 535i Sport AW/Cinn
Join Date: Jul 2010
Location: Southeast

Posts: 31
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by jc031662 View Post
Glad to hear it for you! Seems like it took forever, huh? Mine is still in the shop. I decided to wait until I was going in for the "fix" to go ahead and hit 'em with my "nit-pick" list of items I wanted them to address. So, they'll end up having it a bit over a week.
Can I ask what the "nit pick" list included? I will receive my car Monday. Thanks.
drewb7787 is offline  
0
Reply With Quote
      09-17-2010, 08:44 PM   #135
jc031662
Veteran
 
Drives: F10 535i
Join Date: Jul 2010
Location: Texas

Posts: 45
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by drewb7787 View Post
Can I ask what the "nit pick" list included? I will receive my car Monday. Thanks.
Sure. Here you go -

1. A/C Max not blowing strong
2. A/C (in general) not all that cool
3. Musty odor when running A/C
4. Ventilated seats donít blow as forcibly as they did when car was purchased (and hence donít cool as much)
5. Transmission is hesitant at 10-15 mph - can't decide which gear it wants to be in - sort of jumps/hesitates (you'll find this problem in other forums).

That's it in a nutshell -
__________________
2011 F10/535i Space Gray ("v2.0"), ZSP, ZAV, ZCV, ZDA, ZPP, ZP2, NASW, 465, 464, 4NB
2011 F10/535i Space Gray ("v1.0") ("Ain't my problem no mo'...")
2008 E60/528i (Retired)
jc031662 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-18-2010, 05:35 AM   #136
delvek
Major
 
delvek's Avatar
 
Drives: F10 550i Msport
Join Date: Apr 2010
Location: Rhineland, Germany

Posts: 1,130
iTrader: (0)

I have decided (probably misplaced suggestive paranoia) to have my local German tech look at my front end for a pull to the left oddly enough. After checking my VIN the software update is not in the German system that he access for updates. I will be bringing some various supportive evidence from this forum and others.

Appointment is for September 27th, I will let you know what they do here.
__________________
2011 550i M-sport:Mods: Hartge ECU (490hp/497ps@5500rp 531ft-lb/720Nm@2000rpm), ACSchnitzer suspension, ACSchnitzer sport exhaust, Msport Spoiler, Shadowline Grille, Color matched front reflectors, dvdinmotion. MyBavarianBeast: http://f10.5post.com/forums/showthread.php?t=530637
Future: 2014 F82 M4

Last edited by delvek; 09-21-2010 at 06:21 AM. Reason: 17th to the 27th
delvek is offline   Germany
0
Reply With Quote
      09-20-2010, 04:21 AM   #137
d-rive
the iREAL STIG
 
Drives: BMW X3 3.0d 2007 & 530d 2011
Join Date: Jun 2010
Location: Europe, Romania

Posts: 182
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by delvek View Post
After checking my VIN the software update is not in the German system that he access for updates.
Here the same thing. Nothing to update.
d-rive is offline   Romania
0
Reply With Quote
      09-20-2010, 07:59 PM   #138
MojoeF10
Enlisted Member
 
Drives: 2011 535i
Join Date: Jul 2010
Location: Florida

Posts: 38
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by jc031662 View Post
Glad to hear it for you! Seems like it took forever, huh? Mine is still in the shop. I decided to wait until I was going in for the "fix" to go ahead and hit 'em with my "nit-pick" list of items I wanted them to address. So, they'll end up having it a bit over a week.
Cool, let us know how you make out. I did the exact same thing...I waited until the 'fix' to let them know about other small issues I was having. My nit pick items were a rattle in the dash, ripped rubber flaps near the front tires, and a scratch that I wanted buffed out.

Tetiker: I believe mine was a software fix only. I'll double check the invoice, but I don't belive any other adjustments were made.
MojoeF10 is offline  
0
Reply With Quote
      09-22-2010, 03:28 PM   #139
edubb256
Registered
 
Drives: 2011 535i
Join Date: Sep 2010
Location: Potomac, MD

Posts: 1
iTrader: (0)

This may be obvious, and jc031662, this is probably not the issue with your car. But for others, I'll throw this out:

I find that the F10's handling is, in general, very sensitive to proper tire inflation (more sensitive than other cars I've had). Also, I've found that the F10 is more sensitive to road crown that was my E39, especially if tire inflation is low. My car was pulling to the right. I checked tire inflation and all my tires were about 4 or 5 psi under spec. I inflated the tires properly and sensitivity to road crown was significantly reduced. Also, the car was also easier to keep straight on the highway. I then reduced the inflation in the left tires to 1 psi under spec (to compensate for normal road crown) and now the car tracks very straight.
edubb256 is offline  
0
Reply With Quote
      09-22-2010, 10:28 PM   #140
lindros2
First Lieutenant
 
Drives: 550i M-S
Join Date: Mar 2008
Location: ...

Posts: 303
iTrader: (0)

Has anyone else had the dealer adjust the camber on the front and rear wheels.

My car looked out of whack and now is better.

However, the car still "wanders" on highways. Kind of like an early 1990s Buick.
lindros2 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-23-2010, 07:05 PM   #141
jc031662
Veteran
 
Drives: F10 535i
Join Date: Jul 2010
Location: Texas

Posts: 45
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by edubb256 View Post
This may be obvious, and jc031662, this is probably not the issue with your car. But for others, I'll throw this out:

I find that the F10's handling is, in general, very sensitive to proper tire inflation (more sensitive than other cars I've had). Also, I've found that the F10 is more sensitive to road crown that was my E39, especially if tire inflation is low. My car was pulling to the right. I checked tire inflation and all my tires were about 4 or 5 psi under spec. I inflated the tires properly and sensitivity to road crown was significantly reduced. Also, the car was also easier to keep straight on the highway. I then reduced the inflation in the left tires to 1 psi under spec (to compensate for normal road crown) and now the car tracks very straight.
Just to be sure, I checked the pressure in all the tires and they were right on the money... I wish that was it!
__________________
2011 F10/535i Space Gray ("v2.0"), ZSP, ZAV, ZCV, ZDA, ZPP, ZP2, NASW, 465, 464, 4NB
2011 F10/535i Space Gray ("v1.0") ("Ain't my problem no mo'...")
2008 E60/528i (Retired)
jc031662 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-24-2010, 08:43 AM   #142
MojoeF10
Enlisted Member
 
Drives: 2011 535i
Join Date: Jul 2010
Location: Florida

Posts: 38
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by jc031662 View Post
Well, that was a waste of time. After being at the dealer over a week and getting "the fix", my F10 still pulls to the right. I took a video this morning (
) - sorry I'm not all that great of a cameraman. Unfortunately, the video doesn't show the full severity of the pull, but I think it's still recognizable.

The bottom line on the "fix" is this: in my opinion it's no fix at all - at least not a real one, rather just one to appease us poor slobs who ended up with these cars with the defective EPS units - and it's also an attempt by BMW to deal with the issue quickly and quietly, wiping the egg off their face to be certain that their image/reputation is not marred by this problem. After talking with the people at my dealership, the general assumption is that BMW may in fact know that the EPS unit is bad in these cars, but due to the cost of replacing lord knows how many that are defective, they are instructing the dealers ONLY to do this fix. I'm going to take my car back and tell them this ain't gonna fly and to escalate it up the food chain. I want a new EPS. If that doesn't happen, I'll let my attorney take over and he can sue whomever the hell he wants - but it won't be for an EPS - it will be for a heck of a lot more.

For what it's worth, I've attached the page of my work order that deals with the so-called fix. There are some codes I highlighted that may/may not mean something (Defect Code 3200029700 and some labor operation codes). Oh - btw, don't go in with a full tank of gas if you're getting the fuel gauge recall done - they'll drain about half - and if they're like my dealer, they won't fill it back up.

Sorry for the attitude - just thought this crap would have been over now...
man...sorry to hear. This makes me second guess my decision to concede so early. But based on your video, yours is much worse than mine. I've come to the conclusion that my car is VERY sensitive to the crown in the road. But honestly, I feel the same way you do...I don't think this has been a true fix. I think my car still has issues. But I guess I'm at a point now where it's not too bad...and I'm tired of fighting with BMW.
MojoeF10 is offline  
0
Reply With Quote
      09-25-2010, 02:59 AM   #143
kenhamm
Want to live in Germany
 
kenhamm's Avatar
 
Drives: 2011 550i, Dark Graphite, ED
Join Date: Sep 2009
Location: San Francisco, CA

Posts: 67
iTrader: (0)

My 08 E60 did the samething, they were never able to fix it, i picked up my F10 in Germany the last of July and I noticed it was doing the samething, I am hoping the fix will correct it, i wont get my F10 for about 2 more weeks.
__________________
11 550i - Euro Del - 30.7.10, 20 days, 2998 miles,19.2 mpg, top speed 142 mph
08 550i - Euro Del - Retired
04 545i - Euro Del - Retired
79 528i - Retired-BMWCCA member since 1979
77 320i - Retired
kenhamm is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-27-2010, 11:19 AM   #144
salamigs
Private
 
Drives: 2011 550i
Join Date: Sep 2010
Location: Portland OR USA

Posts: 70
iTrader: (0)

I am not sure if this is a stupid question to ask or not, given that September builds potentially are still not delivered to their eventual owners; but are there any signs that this issue is still there on the September builds?

I wonder if the 6-week delay in the builds were related to this (or some other) problem that they ran into, as it covers more than the time needed to retool the factory.

Any thoughts or information would be greatly appreciated.
__________________
2011 550i Space Gray + Oyster/Black
2000 520i Titanium Silver + Gray Leather European 70K km - keeper
1999 328i Orient Blue + Gray Leather 45K miles - retired
salamigs is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-27-2010, 11:32 AM   #145
jc031662
Veteran
 
Drives: F10 535i
Join Date: Jul 2010
Location: Texas

Posts: 45
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by salamigs View Post
I am not sure if this is a stupid question to ask or not, given that September builds potentially are still not delivered to their eventual owners; but are there any signs that this issue is still there on the September builds?

I wonder if the 6-week delay in the builds were related to this (or some other) problem that they ran into, as it covers more than the time needed to retool the factory.

Any thoughts or information would be greatly appreciated.
I'm not certain about this - just a guess - but I believe they solved the problem on subsequent builds a while back. I know that my dealer has not received any further F10s with the pull problem since late August. I suspect that the EPS system was modified and all new builds were lucky enough to get it - and not the the pull problem. But, this is just an uneducated guess...
__________________
2011 F10/535i Space Gray ("v2.0"), ZSP, ZAV, ZCV, ZDA, ZPP, ZP2, NASW, 465, 464, 4NB
2011 F10/535i Space Gray ("v1.0") ("Ain't my problem no mo'...")
2008 E60/528i (Retired)
jc031662 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-27-2010, 11:38 AM   #146
salamigs
Private
 
Drives: 2011 550i
Join Date: Sep 2010
Location: Portland OR USA

Posts: 70
iTrader: (0)

Thank you. At least the feedback mechanism seems to be working if that indeed is the case. However, as one of the globally recognized leaders in the industry, I am sure we all agree that they need to serve the needs of the customers who have their cars delievred before the fix. And I am sure they will do that at some point in time.

I still would strongly suggest that folks test drive their vehicles before signing them over. It is your right.
__________________
2011 550i Space Gray + Oyster/Black
2000 520i Titanium Silver + Gray Leather European 70K km - keeper
1999 328i Orient Blue + Gray Leather 45K miles - retired
salamigs is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-27-2010, 02:27 PM   #147
727jbh
Lieutenant
 
727jbh's Avatar
 
Drives: 2013 M5 Moonstone
Join Date: Oct 2008
Location: North Florida

Posts: 585
iTrader: (0)

Drove a 2011 550i this weekend and it didn't pull to the right. Perfectly straight.
727jbh is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-02-2010, 04:10 PM   #148
Dr. Mohammed
New Member
 
Drives: BMW 528i 2010 (f10)
Join Date: Aug 2010
Location: Kuwait

Posts: 24
iTrader: (0)

Not really JC. For me, I got used to this. It's practically non-existent, if I drive in a certain way, which is not troublesome at all. I used to drive with one hand on the wheel but now I rarely do that.
Dr. Mohammed is offline  
0
Reply With Quote
      10-02-2010, 07:56 PM   #149
savela
Second Lieutenant
 
savela's Avatar
 
Drives: 2014 M5
Join Date: Aug 2010
Location: TX

Posts: 234
iTrader: (0)

They're probably throwing the book at it in order to avoid a 3 strikes and you're out lemon buyback. good luck.
savela is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-03-2010, 07:58 AM   #150
bfv
Private First Class
 
Drives: Bajaj Auto Rickshaw
Join Date: Sep 2010
Location: Sky

Posts: 139
iTrader: (0)

Anyone with ED- Did your F10 pull to the right?

I wonder if any member noticed this issue during their trip for European Delivery? I am planning one and wonder what to do and where to report this "pulling" problem if it occurs?
bfv is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      10-03-2010, 04:38 PM   #151
mrgf
mrgf
 
Drives: Black BMW 520d F10
Join Date: Aug 2010
Location: Spain

Posts: 9
iTrader: (0)

I have the same problem, the car pulls to the right. I'm from Spain. My car has 2 months in the workshop of the dealer and have not yet fixed. They put the software but the problem remains the same. Unbelievable but true ...
mrgf is offline   Spain
0
Reply With Quote
      10-03-2010, 06:41 PM   #152
bennett64
New Member
 
Drives: 11 535i
Join Date: Mar 2006
Location: NY

Posts: 27
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by bfv View Post
I wonder if any member noticed this issue during their trip for European Delivery? I am planning one and wonder what to do and where to report this "pulling" problem if it occurs?
I had it on my Ed in august. In fact, I video taped while driving to Paris (along with my broken speedometer)
I called BMW, who directed me to mondial. They did nothing. Finally bmwna put me in touch with Paris BMW, scheduling an appointment the following day. When I showed up, they wouldn't even look at it.
Ultimately, I just had to live with it during the trip. The car is now at the VDC in new jersey, being repaired (actually waiting for a "backordered" part)
As for your ED, I'd check it as soon as I drive out of the welt, and have the address of the Munich dealer handy.
bennett64 is offline  
0
Reply With Quote
      10-03-2010, 10:18 PM   #153
salamigs
Private
 
Drives: 2011 550i
Join Date: Sep 2010
Location: Portland OR USA

Posts: 70
iTrader: (0)

bfv, as I indicated in my earlier post, I am tryin gto figure out whether this issue is still seen in the September builds or not. So if you can post your experience (assuming yours will be post September ), it would be much appreciated.

What build was the car that is having the problem in Spain?
__________________
2011 550i Space Gray + Oyster/Black
2000 520i Titanium Silver + Gray Leather European 70K km - keeper
1999 328i Orient Blue + Gray Leather 45K miles - retired
salamigs is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-05-2010, 03:09 PM   #154
tk005x
Private
 
Drives: F10 535i
Join Date: Jul 2008
Location: NJ

Posts: 86
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by jc031662 View Post
Interesting development - I had a message today from my service advisor at the dealer and he told me that BMW NA decided to replace the steering column in my F10 - citing that this IS the problem and will be the "end all". Apparently the majority of the EPS is actually on the steering column - the part that effects this problem anyway. So, we'll see how it turns out when I pick it up on Monday. It sorta says a lot about BMW that they're going to this kind of expense to fix it - this is not cheap!

It looks like this thread is winding down - I guess those who had the same problem have found resolution and are content. Good deal.
Actually still have the problem after they adjusted the strut. I didn't get the software update though. Just dropped off my car at a different dealer to see if they can find the problem.

Another annoying problem that I have is when I start to drive on cold starts and turn the wheel I get what best described as a farting/rubbing type noise from the front. Can't really tell if it's coming from the strut/shock. Very noticeable but for some reason not as bad when the car is warmed up.

Other dealer doesn't couldn't find anything but hopefully the dealer I dropped it off to today can fix and solve the problem.

Anyone else get this funky sound on their car?
tk005x is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:59 PM.




5post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST