2010 2011 BMW 5 Series Forum F10
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
 

2010 2011 BMW 5 Series Forum F10 F10 Technical Topics Engine, Transmission, Exhaust, Drivetrain, ECU Software Modifications f10 n55 JB4 battery drain issue
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-23-2014, 08:04 AM   #1
Ben2k9
Private First Class
 
Drives: 2011 BMW 550i M-Sport
Join Date: Jan 2014
Location: Nashville, TN

Posts: 149
iTrader: (1)

f10 n55 JB4 battery drain issue

Anyone else having this issue on a regular basis or has anyone acquired a definite solution? Firmware is up to date, jb4 is correctly installed. Never had issue prior to jb4 install. My doors are locked at all time when not driving the car.

It's never prevented the car from starting...apparently the car shuts down electronics before battery fully drains. Either way it's annoying and I want to fix it.

Any help appreciated.
Ben2k9 is offline  
0
Reply With Quote
      03-24-2014, 08:53 AM   #2
BigDeep1
First Lieutenant
 
Drives: 2011 535i Sport - P1, P2
Join Date: Sep 2012
Location: Irving, TX - Valley Ranch

Posts: 364
iTrader: (0)

Hey Ben. Still having this issue? Did you ever call or contact BMS-Terry directly about this?
BigDeep1 is offline  
0
Reply With Quote
      03-24-2014, 06:57 PM   #3
Juiced46
Major
 
Drives: 03 Turbo Cobra, 2011 335xi
Join Date: Jun 2010
Location: Wallingford CT

Posts: 1,032
iTrader: (3)

Have you tried completely removing the JB4 and see if the issue stops happening? You may very well have a battery drain issue with the car not related to the JB4....
Juiced46 is offline  
0
Reply With Quote
      03-24-2014, 07:18 PM   #4
Ben2k9
Private First Class
 
Drives: 2011 BMW 550i M-Sport
Join Date: Jan 2014
Location: Nashville, TN

Posts: 149
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by BigDeep1 View Post
Hey Ben. Still having this issue? Did you ever call or contact BMS-Terry directly about this?

no, but that's probably a good idea and will be my next step.
Ben2k9 is offline  
0
Reply With Quote
      03-24-2014, 07:21 PM   #5
Ben2k9
Private First Class
 
Drives: 2011 BMW 550i M-Sport
Join Date: Jan 2014
Location: Nashville, TN

Posts: 149
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Juiced46 View Post
Have you tried completely removing the JB4 and see if the issue stops happening? You may very well have a battery drain issue with the car not related to the JB4....
I haven't tried it yet, but given that this issue only started right after installing JB4, it seems pretty clear cut. This combined with others on the forum experiencing same issue with jb4
Ben2k9 is offline  
0
Reply With Quote
      03-25-2014, 10:39 PM   #6
paul223
Private First Class
 
Drives: f10
Join Date: Dec 2013
Location: arkansas

Posts: 140
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Ben2k9
Quote:
Originally Posted by Juiced46 View Post
Have you tried completely removing the JB4 and see if the issue stops happening? You may very well have a battery drain issue with the car not related to the JB4....
I haven't tried it yet, but given that this issue only started right after installing JB4, it seems pretty clear cut. This combined with others on the forum experiencing same issue with jb4
How often do you drive your car?
paul223 is offline  
0
Reply With Quote
      03-26-2014, 06:33 AM   #7
Ben2k9
Private First Class
 
Drives: 2011 BMW 550i M-Sport
Join Date: Jan 2014
Location: Nashville, TN

Posts: 149
iTrader: (1)

every day during the week, and then less regularly on the weekend.
Ben2k9 is offline  
0
Reply With Quote
      03-26-2014, 09:20 AM   #8
paul223
Private First Class
 
Drives: f10
Join Date: Dec 2013
Location: arkansas

Posts: 140
iTrader: (0)

I suggest driving without a jb4 for a week.
paul223 is offline  
0
Reply With Quote
      03-26-2014, 11:26 AM   #9
Ben2k9
Private First Class
 
Drives: 2011 BMW 550i M-Sport
Join Date: Jan 2014
Location: Nashville, TN

Posts: 149
iTrader: (1)

yep that's my next move to rule out anything else.
Ben2k9 is offline  
0
Reply With Quote
      03-26-2014, 12:28 PM   #10
RambleJ
Colonel
 
RambleJ's Avatar
 
Drives: F10 535i M-sport
Join Date: Oct 2008
Location: Back in teh so cal

Posts: 2,013
iTrader: (2)

Stage 1 or Stage 2?
RambleJ is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      03-26-2014, 03:03 PM   #11
Ben2k9
Private First Class
 
Drives: 2011 BMW 550i M-Sport
Join Date: Jan 2014
Location: Nashville, TN

Posts: 149
iTrader: (1)

stage 2
Ben2k9 is offline  
0
Reply With Quote
      03-28-2014, 05:22 PM   #12
Juiced46
Major
 
Drives: 03 Turbo Cobra, 2011 335xi
Join Date: Jun 2010
Location: Wallingford CT

Posts: 1,032
iTrader: (3)

I would remove it first and go from there. I understand it happened at the same time. But it could be coincidence. I am a tech for BMW. We see battery drain issues ALL the time on F10s......
Juiced46 is offline  
0
Reply With Quote
      03-29-2014, 08:27 AM   #13
Ben2k9
Private First Class
 
Drives: 2011 BMW 550i M-Sport
Join Date: Jan 2014
Location: Nashville, TN

Posts: 149
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Juiced46 View Post
I would remove it first and go from there. I understand it happened at the same time. But it could be coincidence. I am a tech for BMW. We see battery drain issues ALL the time on F10s......
that's good to know. I'm still running the JB4 and haven't had the issue in a week, so maybe something has changed. If I get the problem again I'll disconnect it for a while. Terry at BMS claimed there is no known battery drain problem with JB4.
Ben2k9 is offline  
0
Reply With Quote
      03-29-2014, 10:01 AM   #14
rborgia
Private
 
Drives: 2011 550i M-Sport X-Drive
Join Date: Apr 2011
Location: Long Island, New York

Posts: 78
iTrader: (2)

Garage List
2011 BMW 550i  [0.00]
Send a message via ICQ to rborgia Send a message via MSN to rborgia
I have a 550i with a then BMS stage 1, now BMS stage 2 tune, when the weather in the North East began getting extremely cold I started getting errors about the battery not charging and electrical systems shutting down. The car always started and never gave me any issues. Last week I went in for scheduled maintenance / oil, and mentioned the battery errors/messages, in the end, they tried charging it while in service, but determined the battery wasn't taking a charge and they replaced it... errors gone and haven't seen it since.
__________________
Rich B.

2011 550i xDrive | Carbon Black Metallic | M-Sport Package | Premium Package 2 | Eisenmann Race Exhaust | Dinan Performance Suspension | Dinan Intake | Dinan Intercoolers | AR Down pipes | BMS Stage 2 Tune
rborgia is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-29-2014, 09:10 PM   #15
EV0LVE
Captain
 
EV0LVE's Avatar
 
Drives: F10 535i SG
Join Date: Dec 2010
Location: So Cal

Posts: 688
iTrader: (1)

I had a battery issue prior to installing jb4, it's common on the f10. I then installed jb4 and never had battery issue.

It seems like the battery that came with our cars are bad and dealers are replacing it with different batteries. Get it done before warranty expires. There will be no recall for this as it's not a safety issue.
EV0LVE is offline  
0
Reply With Quote
      03-29-2014, 10:36 PM   #16
Ben2k9
Private First Class
 
Drives: 2011 BMW 550i M-Sport
Join Date: Jan 2014
Location: Nashville, TN

Posts: 149
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by rborgia View Post
I have a 550i with a then BMS stage 1, now BMS stage 2 tune, when the weather in the North East began getting extremely cold I started getting errors about the battery not charging and electrical systems shutting down. The car always started and never gave me any issues. Last week I went in for scheduled maintenance / oil, and mentioned the battery errors/messages, in the end, they tried charging it while in service, but determined the battery wasn't taking a charge and they replaced it... errors gone and haven't seen it since.
You removed the JB4 before getting serviced, right?
Ben2k9 is offline  
0
Reply With Quote
      03-30-2014, 03:00 PM   #17
rborgia
Private
 
Drives: 2011 550i M-Sport X-Drive
Join Date: Apr 2011
Location: Long Island, New York

Posts: 78
iTrader: (2)

Garage List
2011 BMW 550i  [0.00]
Send a message via ICQ to rborgia Send a message via MSN to rborgia
Quote:
Originally Posted by Ben2k9 View Post
You removed the JB4 before getting serviced, right?
of course!
__________________
Rich B.

2011 550i xDrive | Carbon Black Metallic | M-Sport Package | Premium Package 2 | Eisenmann Race Exhaust | Dinan Performance Suspension | Dinan Intake | Dinan Intercoolers | AR Down pipes | BMS Stage 2 Tune
rborgia is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-31-2014, 06:44 PM   #18
Juiced46
Major
 
Drives: 03 Turbo Cobra, 2011 335xi
Join Date: Jun 2010
Location: Wallingford CT

Posts: 1,032
iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by Ben2k9 View Post
that's good to know. I'm still running the JB4 and haven't had the issue in a week, so maybe something has changed. If I get the problem again I'll disconnect it for a while. Terry at BMS claimed there is no known battery drain problem with JB4.

How is the weather where you are? Were the battery drain messages coming up on colder days? Or starts where the car sat for a few days. Also do you drive very short trips frequently?
Juiced46 is offline  
0
Reply With Quote
      03-31-2014, 07:17 PM   #19
Ben2k9
Private First Class
 
Drives: 2011 BMW 550i M-Sport
Join Date: Jan 2014
Location: Nashville, TN

Posts: 149
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Juiced46 View Post
How is the weather where you are? Were the battery drain messages coming up on colder days? Or starts where the car sat for a few days. Also do you drive very short trips frequently?

I'm in Nashville...it's been a cold winter but nothing compared to where you are. I didn't notice whether it was the cold weather days that affected it. It's been over a week and no issues, so keeping my fingers crossed that I'm in the clear. I don't do very short trips frequently... 20+ miles to work each way, about 30 minutes per trip.
Ben2k9 is offline  
0
Reply With Quote
      04-26-2014, 05:20 PM   #20
BigDeep1
First Lieutenant
 
Drives: 2011 535i Sport - P1, P2
Join Date: Sep 2012
Location: Irving, TX - Valley Ranch

Posts: 364
iTrader: (0)

Any luck?
BigDeep1 is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:45 AM.




5post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST