2010 2011 BMW 5 Series Forum F10
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
 

2010 2011 BMW 5 Series Forum F10 BMW 5-Series (F10) Forums General 5-Series Sedan and Wagon (F10 / F11) Forum "Long Ignition Crank"
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-26-2012, 10:44 AM   #1
dbs600
Major
 
Drives: 2011 750LXi Individual
Join Date: Apr 2010
Location: New York, NY

Posts: 1,242
iTrader: (0)

"Long Ignition Crank"

My car is 2 years old, has 18,000 miles and I’ve been experiencing a “long crank” more and more often, where after I press the start button it takes the car more than 1 or 2 ignition cranks to get the engine going. Unfortunately, the problem is intermittent and presents itself, if at all, once or twice a day; usually in the morning. The dealer states they are unable to duplicate the complaint. How do I get them to reproduce or acknowledge the problem? Is any data saved on the car’s computer systems? Thanks!
dbs600 is offline  
0
Reply With Quote
      10-26-2012, 12:04 PM   #2
Alan l.
Brigadier General
 
Alan l.'s Avatar
 
Drives: LCI M-Sport 550i
Join Date: Jun 2009
Location: East Coast

Posts: 4,420
iTrader: (8)

Unfortunately not all long cranks generates codes for the ecu to store. What you could do is have your phone do a video each time you start the car to see if you get lucky and capture it to show the dealer. I would have the video show you pressing the start button and the instrument panel so they can see when the car actually starts.

Long cranks usually means your fuel pump needs to be replaced. Bmw is all too familiar with this problem.

Alan
__________________

2014 LCI 550i M Sport | 3D Design Front Spoiler | BMW Performance Black Grills | BMW Performance Trunk Lip | BMW Performance Diffuser | Painted Reflectors | Wincos 30% Tint | Supersprint Exhaust | ACSSprings | MORR VS8.2 Rims 20x10R and 20x9F | Michelin PSS Tires |||More Photos of my car here|||
Alan l. is offline  
0
Reply With Quote
      10-26-2012, 01:53 PM   #3
dbs600
Major
 
Drives: 2011 750LXi Individual
Join Date: Apr 2010
Location: New York, NY

Posts: 1,242
iTrader: (0)

Thank you for the suggestion, Alan.
dbs600 is offline  
0
Reply With Quote
      10-27-2012, 11:18 AM   #4
dbs600
Major
 
Drives: 2011 750LXi Individual
Join Date: Apr 2010
Location: New York, NY

Posts: 1,242
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Alan l. View Post
What you could do is have your phone do a video each time you start the car to see if you get lucky and capture it to show the dealer. I would have the video show you pressing the start button and the instrument panel so they can see when the car actually starts.
When I picked up my car I said I plan to take a video of the car taking a long time to turn over and they said same would not suffice, as the car would need to do it on site. BS.
dbs600 is offline  
0
Reply With Quote
      10-27-2012, 12:05 PM   #5
lindros2
First Lieutenant
 
Drives: 550i M-S
Join Date: Mar 2008
Location: ...

Posts: 303
iTrader: (0)

I am having the same problem (535i). SAME mileage. Same age.

Dealer unable to reproduce.

Dealer blamed gasoline. I've since changed - same issue.
lindros2 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-27-2012, 12:43 PM   #6
jeroguz
Private
 
Drives: 2011 550i
Join Date: Sep 2008
Location: florida

Posts: 84
iTrader: (0)

Hello,
I had the same problem and they fixed it!
It was the fuel pump and also something with the alternator
BMW is familiar with the problem as probably you notice that your car may run a little rough ( it vibrates)
So tell them to connect it to the computer and the fuel pump problem should come up
It took me 3 trips to the dealership until they paid attention to my complaints
jeroguz is offline  
0
Reply With Quote
      10-27-2012, 12:44 PM   #7
marcielago
Private First Class
 
marcielago's Avatar
 
Drives: SG F10 550i MS, CB E39 M5
Join Date: Sep 2008
Location: Abu Dhabi

Posts: 168
iTrader: (0)

This definitely sounds like its time to replace a battery
__________________
F10 550i M-sport: Space Grey/Oyster Black
E39 M5 : Carbon Black/Caramel
E39 520i : Titanium Silver/Beige (Sold)
marcielago is offline   United Arab Emirates
0
Reply With Quote
      10-28-2012, 06:06 PM   #8
EBRSKIH
Chef
 
Drives: F10 550i
Join Date: Jan 2011
Location: Chicago

Posts: 240
iTrader: (1)

Having the same issue come up occasionally. My buddy did as well on his 550 and the dealer had his injectors replaced. They said there was a recall on the early production of 2012 model year F10s. A recall within BMW not one that was "documented" in the system. They basically have the injectors replaced on a case to case basis when the issue comes up but other than that they just leave it as is. Dealer is getting back to me on monday regarding the excess crank
__________________
2013 X6 50i Sapphire Black
2012 550x Alpine White
- 12.727@108 - 1.7 60ft lemon'd
2011 550i Sapphire Black
- 12.960@109 - lemon'd
EBRSKIH is offline  
0
Reply With Quote
      10-28-2012, 11:30 PM   #9
Alan l.
Brigadier General
 
Alan l.'s Avatar
 
Drives: LCI M-Sport 550i
Join Date: Jun 2009
Location: East Coast

Posts: 4,420
iTrader: (8)

Time to find a new dealer or get BMWNA involved because that is straight up bullsh1t.

Alan
__________________

2014 LCI 550i M Sport | 3D Design Front Spoiler | BMW Performance Black Grills | BMW Performance Trunk Lip | BMW Performance Diffuser | Painted Reflectors | Wincos 30% Tint | Supersprint Exhaust | ACSSprings | MORR VS8.2 Rims 20x10R and 20x9F | Michelin PSS Tires |||More Photos of my car here|||
Alan l. is offline  
0
Reply With Quote
      11-04-2012, 10:20 AM   #10
lindros2
First Lieutenant
 
Drives: 550i M-S
Join Date: Mar 2008
Location: ...

Posts: 303
iTrader: (0)

After blaming bad gas, dealer replaced my fuel pump.

Justification was around long crank (not a specific failure code).

I thought this was history with the N54 engine. Guess I was wrong.
__________________
2013 F10 535i Carbon Black M-Sport
2011 F10 535i Dark Graphite (Sophisto) Metallic (traded)
2009 Nissan GT-R (sold)


BMW CCA # 493835
lindros2 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-08-2012, 11:30 AM   #11
E39hijinks
EUROFTW
 
Drives: E30 E36 E46
Join Date: Mar 2009
Location: Los Angeles

Posts: 187
iTrader: (0)

Not all cranks are created equal. Temperature, humidity, residual fuel, crankshaft position, etc. all play into how long your car takes to start. Granted there should be no excessive delay while cranking but if it occasionally takes an extra revolution of the crankshaft or two to get fired up, I wouldn't work up a sweat over it. These are still mechanical devices and there will always be running variance when starting. Just how things work.
E39hijinks is offline  
0
Reply With Quote
      04-14-2013, 01:52 PM   #12
mcramen
Private
 
Drives: F10 '11 535i xDrive SGM
Join Date: Feb 2012
Location: New York

Posts: 82
iTrader: (2)

https://docs.google.com/file/d/0Bw81...it?usp=sharing

something like this right?

I replaced HPFP last year, and the engine starts with long cranks more and more.
mcramen is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-15-2013, 12:43 PM   #13
Rbembas_M3
First Lieutenant
 
Rbembas_M3's Avatar
 
Drives: BMW 2011 M3
Join Date: Jan 2012
Location: BUFORD GA

Posts: 387
iTrader: (0)

Garage List
2011 BMW M3  [0.00]
2011 535i 33500 miles on her, having the same problem, when it's cold out it does it more often. My dealer gave me the same bs story....
__________________

2011 M3 Coupe, Jerez Black, DCT,EDC,DSC
Rbembas_M3 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-15-2013, 01:50 PM   #14
mcramen
Private
 
Drives: F10 '11 535i xDrive SGM
Join Date: Feb 2012
Location: New York

Posts: 82
iTrader: (2)

https://docs.google.com/file/d/0Bw81...it?usp=sharing

video taken this morning.... getting worse.

tried to turn in the car in dealer today, but they don't have loaner available.
earliest is 4/30....
getting sick and tired with this..
mcramen is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-15-2013, 10:19 PM   #15
alpinef10
Private
 
Drives: BMW 550xi M sport
Join Date: Jul 2010
Location: New York

Posts: 75
iTrader: (0)

There is a TSB for the fuel injectors that are causing the problem. Had the same problem with my vehicle but all good after the replacement.
alpinef10 is offline  
0
Reply With Quote
      04-20-2013, 06:56 PM   #16
mcramen
Private
 
Drives: F10 '11 535i xDrive SGM
Join Date: Feb 2012
Location: New York

Posts: 82
iTrader: (2)

Meanwhile I'm waiting for the service appointment with loaner (since I don't have alternative transportation and the center is bit far away), this morning I got the engine check light in the way to work.

Didn't feel the loss of power or get any error msg on iDrive, I thought it will go away after restart..
But it didn't and I push my accelerator harder to reach the speed I want in the way back home...
The ride was horrible and it was very noisy. All I thought was getting this car as soon as possible...

Now the appointment is May 7th... And I possibly get rid of this car next week...
Don't know what to do... hope the light is off when I trade this in...
mcramen is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-21-2013, 08:02 AM   #17
SomeRandomer123
Colonel
 
SomeRandomer123's Avatar
 
Drives: F30 328i Luxury - Sport Auto
Join Date: May 2011
Location: Lancashire, North West England, UK

Posts: 2,538
iTrader: (0)

Sounds HPFPish. As somebody pointed out, this was addressed when the N54 was ditched for the N55. And, it was, however they're still not fail safe by any means. What is though, eh?

Regarding the OP directly, I can't say I'm familiar with or heard much about the 50i, but, naturally, this also uses a HPFP so maybe that's on the way out. That said, injectors could be a possibility. From what I've read and heard over the years though, the BMW diagnostics system is quite proactive in storing faults for the individual injectors.

Hm, interesting one.
__________________

Gone: 2006 BMW E60 520d SE 6MT
Gone: 2009 BMW E90-LCI 330d SE 6MT
Current: 2012 F30 328i Luxury 8AT
My 328i initial thoughts + media!http://www.f30post.com/forums/showthread.php?t=712673
SomeRandomer123 is offline   England
0
Reply With Quote
      04-25-2013, 10:33 PM   #18
MWPos
First Lieutenant
 
MWPos's Avatar
 
Drives: 2011 535i, SG
Join Date: Aug 2012
Location: San Diego, CA

Posts: 378
iTrader: (0)

Garage List
2011 BMW 535i  [4.00]
Two years old, 22K miles, normal crank time to start until yesterday. Today it took a couple of seconds whereas previously ignition seemed to be instant. I've always used premium gas from major names. Here in coastal San Diego our temperature range is small enough to be insignificant in its effect on an engine. From your posts I understand to monitor the start time, but what is too long a time? To me, the two second difference is noticeable. Were your start times steadily worsening prior to seeking service, or was it the case of the sudden change?

Last edited by MWPos; 04-25-2013 at 10:57 PM.
MWPos is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-26-2013, 03:39 PM   #19
lindros2
First Lieutenant
 
Drives: 550i M-S
Join Date: Mar 2008
Location: ...

Posts: 303
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MWPos View Post
To me, the two second difference is noticeable. Were your start times steadily worsening prior to seeking service, or was it the case of the sudden change?
Sudden change for me. Then came and went.
lindros2 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-26-2013, 05:54 PM   #20
mcramen
Private
 
Drives: F10 '11 535i xDrive SGM
Join Date: Feb 2012
Location: New York

Posts: 82
iTrader: (2)

2 seconds is surely noticeable.
But that 2 seconds can be due to weather or other things
so I would say more than 3 seconds and frequent occurs is telling, it is time to get serviced.
Make sure you record the video if you can.

I was recording the video before the start everyday. (and it happened almost everyday so I have like 5 or more video of long cranks)
mcramen is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:58 AM.




5post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST