2010 2011 BMW 5 Series Forum F10
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
 

2010 2011 BMW 5 Series Forum F10 BMW 5-Series (F10) Forums General 5-Series Sedan and Wagon (F10 / F11) Forum Drivetrain malfunction... Limp mode. How many things could this be?
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-22-2017, 05:42 PM   #1
Razor1973
Private
Razor1973's Avatar
United_States
5
Rep
77
Posts

Drives: 2012 BMW 535i M Sport 6MT
Join Date: Oct 2008
Location: Miami, FL, U.S.

iTrader: (0)

Question Drivetrain malfunction... Limp mode. How many things could this be?

2012 535i 6MT with ~70K miles and I am getting the drivetrain malfunction error and the car goes in limp mode. I know this could represent TONS of problems and only by looking at the specific codes could one know with certainty, but I'd like to add a few things and maybe someone who really knows this stuff could narrow the issue down to a handful of conditions. I'd also like to know what it would take ($) to correct those conditions if that's something you can guess too.

(A) This has been happening for the past 10K+ miles.
(B) This happens ALWAYS when I start my card cold and I push it just a little bit, like almost nothing. The engine stutters and I get the error and limp mode.
(C) Once the car is hot, this rarely happens, although if I really push it on the highway, it will. It does take a bit of abuse, however. Not much, mind you, but this is definitely more of a cold start problem.
(D) No matter when or why this happens, turning the ignition off and back on right away ALWAYS corrects the problem.
(E) Most times, what happens is the error appears on my screen and the car goes in limp mode and continues this way for as long as I'm driving or even idling, until I stop. Now, this is rare (happened only 3-4 times during these 10K miles), but I've also had the error and chime come on and the car go in limp mode and then, the error continues coming up every few seconds (the car never leaves limp mode), which gets very annoying with the chime... until I stop and start again.
(F) When the car is cold, starting always takes the crank a few cycles. I don't even know if I said that correctly, but the point is that when I first start the car in the mornings, I turn the ignition and the car cranks for about 5 seconds before it starts. This never happens when the car is hot.
(G) The car idles and rides a little rough, but the spark plugs are relatively new.

Feel free to ask anything else you can think of, but does this give you any indication of what could be wrong with my car? I do ultimately plan on taking the car to a BMW shop. I just wanted to see if I could have some preliminary ideas that I can suggest to the mechanics.

Thank you in advance!
__________________
Current: 2012 535i M Sport 6MT
Past: 2011 BMW X3 xDrive35i, 2008 BMW 535i 6MT, 2009 BMW 335i sedan 6MT, 2007 BMW 335i sedan 6MT, 2007 Volvo S80 V8 Sport AT, 2005 Volvo S60R 6MT, 2001 Audi S4 6MT, 1998 Volkswagen GTI VR6 6MT
Appreciate 0
      02-22-2017, 08:07 PM   #2
AWF87M2
Major
AWF87M2's Avatar
United_States
794
Rep
1,258
Posts

Drives: BMW
Join Date: Apr 2014
Location: SoCal

iTrader: (8)

If you haven't already, I recommend buying a bottle of BMW fuel system cleaner Plus by Techron. I have been using it in between oil changes and no longer experience drive train malfunction errors and my car has been idling much better during cold starts. You can buy either the BMW branded ones or the Techron branded ones as they are both the same concentrate.
Attached Images
 
__________________
E84 X1 28i M sport slicktop. 3550lbs with 1/4 tank of gas- H&R lowering springs, style 350 wheels, Dinan Sport tuner
F10 535i M- Brembo 405 mm BBK,ER Chargepipe,ER Catted DP, MP stage 1 tune
AW F87 M2 DCT, Dinan resonator delete, 200 cell DP, K&N drop in filter
Appreciate 0
      02-23-2017, 11:33 AM   #3
The_Transporter
Second Lieutenant
17
Rep
214
Posts

Drives: 2012 BMW 550i Dinan S2
Join Date: Feb 2014
Location: Atlanta

iTrader: (0)

I had 2 of your problems. G and H. Went in for service because of it and found out it was injectors misfiring.
Appreciate 0
      02-23-2017, 05:56 PM   #4
Razor1973
Private
Razor1973's Avatar
United_States
5
Rep
77
Posts

Drives: 2012 BMW 535i M Sport 6MT
Join Date: Oct 2008
Location: Miami, FL, U.S.

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by AWF87M2 View Post
If you haven't already, I recommend buying a bottle of BMW fuel system cleaner Plus by Techron. I have been using it in between oil changes and no longer experience drive train malfunction errors and my car has been idling much better during cold starts. You can buy either the BMW branded ones or the Techron branded ones as they are both the same concentrate.
Did you mean oil changes or gas fillups? I just cheked and my local Advance Auto Parts has those in stock, so I will probably go get one right now.

Quote:
Originally Posted by The_Transporter View Post
I had 2 of your problems. G and H. Went in for service because of it and found out it was injectors misfiring.
This could definitely be it. I really need to take the car into a BMW shop, no way around that. This is happening to me multiple times daily.
__________________
Current: 2012 535i M Sport 6MT
Past: 2011 BMW X3 xDrive35i, 2008 BMW 535i 6MT, 2009 BMW 335i sedan 6MT, 2007 BMW 335i sedan 6MT, 2007 Volvo S80 V8 Sport AT, 2005 Volvo S60R 6MT, 2001 Audi S4 6MT, 1998 Volkswagen GTI VR6 6MT
Appreciate 0
      02-23-2017, 06:09 PM   #5
AWF87M2
Major
AWF87M2's Avatar
United_States
794
Rep
1,258
Posts

Drives: BMW
Join Date: Apr 2014
Location: SoCal

iTrader: (8)

Quote:
Originally Posted by Razor1973 View Post
Quote:
Originally Posted by AWF87M2 View Post
If you haven't already, I recommend buying a bottle of BMW fuel system cleaner Plus by Techron. I have been using it in between oil changes and no longer experience drive train malfunction errors and my car has been idling much better during cold starts. You can buy either the BMW branded ones or the Techron branded ones as they are both the same concentrate.
Did you mean oil changes or gas fillups? I just cheked and my local Advance Auto Parts has those in stock, so I will probably go get one right now.

Quote:
Originally Posted by The_Transporter View Post
I had 2 of your problems. G and H. Went in for service because of it and found out it was injectors misfiring.
This could definitely be it. I really need to take the car into a BMW shop, no way around that. This is happening to me multiple times daily.
You pour it in near empty gas tank roughly a quarter tank and then fill up the gas all the way so it mixes the concentrate throughly. I fill one bottle every 3,000 miles or every other oil change
__________________
E84 X1 28i M sport slicktop. 3550lbs with 1/4 tank of gas- H&R lowering springs, style 350 wheels, Dinan Sport tuner
F10 535i M- Brembo 405 mm BBK,ER Chargepipe,ER Catted DP, MP stage 1 tune
AW F87 M2 DCT, Dinan resonator delete, 200 cell DP, K&N drop in filter
Appreciate 0
      02-23-2017, 07:45 PM   #6
EL Jeffe 5
Major
EL Jeffe 5's Avatar
United_States
490
Rep
1,044
Posts

Drives: CBR1000RR
Join Date: Aug 2015
Location: Iowa

iTrader: (0)

I had same thing happened to me twice I think I had fuel injector misfiring
When this happened to me I did research make sure you filing top quality fuel in your car and some people say keeping your car in sport mode helps. Good luck
__________________
Appreciate 1
      02-24-2017, 10:56 AM   #7
The_Transporter
Second Lieutenant
17
Rep
214
Posts

Drives: 2012 BMW 550i Dinan S2
Join Date: Feb 2014
Location: Atlanta

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by EL Jeffe 5 View Post
I had same thing happened to me twice I think I had fuel injector misfiring
When this happened to me I did research make sure you filing top quality fuel in your car and some people say keeping your car in sport mode helps. Good luck
Any idea why sport mode helps? My 550 hasn't gone into limp mode but 3 times over the last 30k miles but it did rough idle before the injectors got swapped and now it may be coming back slowly or I'm being paranoid lol.
Appreciate 0
      02-24-2017, 04:13 PM   #8
EL Jeffe 5
Major
EL Jeffe 5's Avatar
United_States
490
Rep
1,044
Posts

Drives: CBR1000RR
Join Date: Aug 2015
Location: Iowa

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by The_Transporter View Post
Any idea why sport mode helps? My 550 hasn't gone into limp mode but 3 times over the last 30k miles but it did rough idle before the injectors got swapped and now it may be coming back slowly or I'm being paranoid lol.
I am not expert I think this is due to higher RPM
you will experience rough idle regardless of the car I think people just have higher expectations when it comes to BMW but it will happened regardless what kind of car you drive
__________________
Appreciate 0
      02-24-2017, 05:06 PM   #9
Razor1973
Private
Razor1973's Avatar
United_States
5
Rep
77
Posts

Drives: 2012 BMW 535i M Sport 6MT
Join Date: Oct 2008
Location: Miami, FL, U.S.

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by EL Jeffe 5 View Post
I had same thing happened to me twice I think I had fuel injector misfiring
When this happened to me I did research make sure you filing top quality fuel in your car and some people say keeping your car in sport mode helps. Good luck
I only use 93 octane Shell or Chevron and my car never leaves Sport or Sport+ modes.
__________________
Current: 2012 535i M Sport 6MT
Past: 2011 BMW X3 xDrive35i, 2008 BMW 535i 6MT, 2009 BMW 335i sedan 6MT, 2007 BMW 335i sedan 6MT, 2007 Volvo S80 V8 Sport AT, 2005 Volvo S60R 6MT, 2001 Audi S4 6MT, 1998 Volkswagen GTI VR6 6MT
Appreciate 0
      02-25-2017, 08:18 AM   #10
EL Jeffe 5
Major
EL Jeffe 5's Avatar
United_States
490
Rep
1,044
Posts

Drives: CBR1000RR
Join Date: Aug 2015
Location: Iowa

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Razor1973 View Post
I only use 93 octane Shell or Chevron and my car never leaves Sport or Sport+ modes.
I hear that, for most part I do same thing unless wife and kids are with me.
__________________
Appreciate 0
      02-26-2017, 09:52 AM   #11
trevor56
Enlisted Member
12
Rep
33
Posts

Drives: BMW 2011 550ix
Join Date: Sep 2016
Location: Ontario, Canada

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Razor1973 View Post
I only use 93 octane Shell or Chevron and my car never leaves Sport or Sport+ modes.
Whenever possible (which is almost always) I use ethanol free gas.
Appreciate 0
      03-24-2017, 03:22 AM   #12
lawjai
Private
11
Rep
52
Posts

Drives: 2013 M6
Join Date: Aug 2016
Location: Vancouver, B.C CANADA

iTrader: (0)


Last edited by lawjai; 11-08-2017 at 08:14 PM..
Appreciate 0
      09-08-2019, 08:58 PM   #13
gzbimmer
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: BMW 2013 328i sport line
Join Date: Sep 2019
Location: TX

iTrader: (0)

I started having this issue at 92k in my 3 series after long-distance driving and got codes for a high-pressure fuel pump. Took it to a shop and confirmed my findings. Got it replaced and everything ran smoothly even when running it hard in sport mode.

5k miles later after another road trip the same thing happened with the driver malfunction error but this time i lost full power. restated the car and everything was normal. I wonder if the fuel pump is going out again or if it could be fuel injectors, spark plugs, etc.

has anyone gotten codes after this has happened?
Appreciate 0
      09-09-2019, 07:22 PM   #14
lsturbointeg
Lieutenant General
lsturbointeg's Avatar
United_States
5216
Rep
12,740
Posts

Drives: 2011 535i Jet Black
Join Date: Aug 2014
Location: Asian lost in OH

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by gzbimmer View Post
I started having this issue at 92k in my 3 series after long-distance driving and got codes for a high-pressure fuel pump. Took it to a shop and confirmed my findings. Got it replaced and everything ran smoothly even when running it hard in sport mode.

5k miles later after another road trip the same thing happened with the driver malfunction error but this time i lost full power. restated the car and everything was normal. I wonder if the fuel pump is going out again or if it could be fuel injectors, spark plugs, etc.

has anyone gotten codes after this has happened?
It could be anything. You're better off pulling the codes
__________________
~F90Conversion~CFBumperSplitters~CFLowerSplitters~ 21"3Piece AlphaForgedWheels~BMSgoldTitaniumLugz~ 3dCFRearSpoiler~3dCFSideSkirtExtensions~DTMCFDiffu ser~CFRearSplitters~CFEmblems~LedermanzWheel~Shado wlineKit~CFDoubleSlatGrills~WstyleCFRoofSpoiler~M4 CFMirrorCovers~MeisterschaftEVC90mmQuadExhaust~CFT ipCovers~KWV1Coilovers~MPedals~G2GoldCalipers~35%T inT~
Appreciate 0
      09-17-2019, 06:27 AM   #15
forbes500life
New Member
5
Rep
8
Posts

Drives: BMW 528I Xdrive
Join Date: Sep 2019
Location: Dallas Texas

iTrader: (0)

I am having drivetrain malfunction issues on my 2013 528i xdrive.

The codes I am getting are:11A002, 11AC02, 213601, 108A01, P0015, and P0087.

The car has a brand new engine, turbo, air filter, tmap, fuel pressure sensor, lpfp, hpfp, spark plugs, and coils. I have also cleaned the MAF.

I am lost on what to do next.

Please... Please... provide assistance on next steps to take.

Thanks in advanced.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 04:25 PM.




5post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST