2010 2011 BMW 5 Series Forum F10
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
 

2010 2011 BMW 5 Series Forum F10 F10 Technical Topics Navigation, iDrive, Audio, Video, Bluetooth, Phone, Coding ConnectedDrive rebooting after map update
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-13-2018, 01:26 PM   #1
sammyk
New Member
0
Rep
9
Posts

Drives: F11
Join Date: Aug 2018
Location: UK

iTrader: (0)

ConnectedDrive rebooting after map update

A week ago I tried to update the 2018-2 Europe maps on my F11 (2013 with professional navigation) and it failed to complete and has caused continuous Connected Drive reboots (every minute). This happens whether the car is stationary or moving.

Today I took it to an independent specialist who updated all ECU firmware to the latest version however the Connected Drive system wouldn't update (after multiple attempts) and the problem remains. He said that the Connected Drive unit will need replacing at a cost of more than 1,000 (car is out of warranty)

I had previously updated to 2018-1 without incident so the problem is clearly caused by the 2018-2 map update.

I have informed BMW that they are liable to fix the problem because their map update is responsible for the damage. I have stated my intention to take legal action if they do not provide a satisfactory resolution. I will also go to the press.

Has anybody had a similar experience and how did it conclude?

Cheers
Appreciate 0
      08-13-2018, 07:57 PM   #2
NinetyEight740
Major General
NinetyEight740's Avatar
United_States
162
Rep
5,576
Posts

Drives: 2 - 2013 535i msport
Join Date: Nov 2008
Location: Orange County California

iTrader: (2)

Garage List
2010 E91  [0.00]
Send a message via AIM to NinetyEight740
Where did you get the maps from?
Appreciate 0
      08-14-2018, 09:33 AM   #3
sammyk
New Member
0
Rep
9
Posts

Drives: F11
Join Date: Aug 2018
Location: UK

iTrader: (0)

BMW website, all official and paid for
Appreciate 0
      08-14-2018, 04:02 PM   #4
wcr3d
Lieutenant
94
Rep
449
Posts

Drives: 2013 535i XDrive M Sport
Join Date: Aug 2012
Location: Indiana

iTrader: (0)

Have you tried a dealership?
They should be given an attempt to rectify at least.
I don't know the laws over there but given the last attempt was via 3rd party you maybe SOL.
Good luck
Appreciate 0
      11-30-2018, 07:00 PM   #5
wizzly
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: F11 2012 520d M Sport
Join Date: Nov 2018
Location: UK

iTrader: (0)

Hi,

Found this thread whilst in despair trying to get my car out of the same situation.

I have the Pro Nav. Maps from BMW download Manager, all paid for.

After upgrading to 2018-1 I found plugging in my Samsung S7 via USB to charge put the Connected Drive into continuous reboot. Since then I had been using the phone only via Bluetooth. Everything else worked well.

A week ago I updated to 2018-2. The update uploaded over a couple of journeys, was reported as all OK, but did not request me to enter my activation code. A day later (after working perfectly for 24 hours) the system went into reboot mode. Wiping all settings and starting at FM radio 87.5 white noise. Very annoying!.

I put the USB back in and kept reloading the software. Tricking with lots of reboots. Received warning the software on USB was same as current, but over time got the all OK message when doing the upgrade.

I have had it just restarting for a couple of days, where it keeps settings such as radio stations and navigation history. I even had 1 day where I thought it all cured. But today, back again to rebooting every couple of minutes.

During this time I had the whole system reloaded by a BMW workshop. They took it for a drive and said all was OK. It was definitely back to original, with all key settings etc back at default. They can't identify a definite cause.

At a bit of a loss here. It does seem that using the BMW update to the maps has been the trigger for the failing. I have tried turning off Bluetooth as some mentions of that on the internet. But I could not get it to create a permanent stable state. Whenever I think it cracked as an issue, a few hours later or next day the unit is back to continual restarting or rebooting.

Any advice most welcome.
Appreciate 0
      12-17-2018, 10:13 AM   #6
DavisB18
New Member
0
Rep
5
Posts

Drives: 535xi M
Join Date: Dec 2018
Location: Denver

iTrader: (0)

Hey fellas, I have an F11 2013 535xi had it about 2 months and out of nowhere my Connect drive stopped working. it keeps rebooting every 2-3 Minutes. the screen freezes about every minute and I am not able to switch the mode or am/fm/ or Bluetooth. but if I use the cluster on the steering wheel it works. but when I get the station I like the system reboots and erases my saved stations and goes to 89.9 FM station. this keeps repeating about ever 2 minutes.

any suggestions and how much will this cost?
Appreciate 0
      12-17-2018, 10:15 AM   #7
DavisB18
New Member
0
Rep
5
Posts

Drives: 535xi M
Join Date: Dec 2018
Location: Denver

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by wizzly View Post
Hi,

Found this thread whilst in despair trying to get my car out of the same situation.

I have the Pro Nav. Maps from BMW download Manager, all paid for.

After upgrading to 2018-1 I found plugging in my Samsung S7 via USB to charge put the Connected Drive into continuous reboot. Since then I had been using the phone only via Bluetooth. Everything else worked well.

A week ago I updated to 2018-2. The update uploaded over a couple of journeys, was reported as all OK, but did not request me to enter my activation code. A day later (after working perfectly for 24 hours) the system went into reboot mode. Wiping all settings and starting at FM radio 87.5 white noise. Very annoying!.

I put the USB back in and kept reloading the software. Tricking with lots of reboots. Received warning the software on USB was same as current, but over time got the all OK message when doing the upgrade.

I have had it just restarting for a couple of days, where it keeps settings such as radio stations and navigation history. I even had 1 day where I thought it all cured. But today, back again to rebooting every couple of minutes.

During this time I had the whole system reloaded by a BMW workshop. They took it for a drive and said all was OK. It was definitely back to original, with all key settings etc back at default. They can't identify a definite cause.

At a bit of a loss here. It does seem that using the BMW update to the maps has been the trigger for the failing. I have tried turning off Bluetooth as some mentions of that on the internet. But I could not get it to create a permanent stable state. Whenever I think it cracked as an issue, a few hours later or next day the unit is back to continual restarting or rebooting.

Any advice most welcome.
hey man I have the same issue, did you figure this out and how much was it.
Appreciate 0
      07-02-2019, 05:40 PM   #8
Psiomn
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: X3 2013
Join Date: Jul 2019
Location: England

iTrader: (0)

I'm experiencing exactly the same problem with my 2013 X3 - was the rebooting resolved?
Appreciate 0
      08-11-2019, 01:46 PM   #9
M3nt4l
Private
19
Rep
61
Posts

Drives: BMW F20, BMW E91
Join Date: Feb 2019
Location: England

iTrader: (0)

I have had people come to me with this issue before and the firmware on the headunit needs updating. Use Esys and latest PSDZdata and flash.
__________________
Vehicle Diagnostics and Coding
ISTA ESYS
CarPlay Activation
Sat Nav Map Updates
SLI FSC

Last edited by M3nt4l; 08-11-2019 at 01:52 PM.. Reason: spelling
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 05:34 PM.




5post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST