2010 2011 BMW 5 Series Forum F10
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
 

2010 2011 BMW 5 Series Forum F10 F10 Technical Topics Wheels / Tires / Suspension / Brakes TPM malfunction
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-20-2018, 06:48 PM   #1
mko9
Second Lieutenant
mko9's Avatar
United_States
33
Rep
234
Posts

Drives: '11 535i
Join Date: May 2014
Location: Yorktown, VA

iTrader: (1)

TPM malfunction

Two hours and 45 minutes into a three hour drive, I suddenly get a TPM malfunction error. When I checked TPMS on the vehicle status page, it shows nothing (see pics), so I assume this is a system issue rather than all 4 sensors simultaneously crapping out. I was hoping that a stop/start cycle would clear the issue, and the car would sort itself out, but no such luck. Now every time I start I get an error message telling me to drive carefully (see pics). I ran a few searches here, but didn't find a thread on the issue. I also looked for any YouTube vids. Anyone have any similar experience?

On a related note, how sad is today's nanny state driving culture when the lack of TPMS requires error warnings, two dashboard lights, and a caution to drive carefully. However did we survive the driving experience for 100+ years before the mandate of TPMS??
Attached Images
   
__________________
Mike

'04 330i ZHP
'11 535i
Appreciate 0
      08-21-2018, 07:01 AM   #2
NinetyEight740
Major General
NinetyEight740's Avatar
United_States
117
Rep
5,429
Posts

Drives: 2 - 2013 535i msport
Join Date: Nov 2008
Location: Orange County California

iTrader: (2)

Garage List
'06 E90  [0.00]
Send a message via AIM to NinetyEight740
If one sensor goes bad it takes down the whole system. Time to check your faults and see what’s there.
Appreciate 0
      08-26-2018, 08:25 AM   #3
mko9
Second Lieutenant
mko9's Avatar
United_States
33
Rep
234
Posts

Drives: '11 535i
Join Date: May 2014
Location: Yorktown, VA

iTrader: (1)

That seems like a really poor design philosophy.

I pulled the codes and got the code in the pic below. I cleared the code, and it has not yet recurred after several drives. Everything is back to normal on the vehicle info display.
Attached Images
 
__________________
Mike

'04 330i ZHP
'11 535i
Appreciate 0
      03-13-2019, 08:43 AM   #4
thebutlers96
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: 2012 528ix
Join Date: Oct 2018
Location: NY

iTrader: (0)

I am wondering if your error ever returned? I found on-line that the problem could be the RDC antenna. I have the same problem and didn't want to go to the dealer at $145/hr plus parts.
Appreciate 0
      03-20-2019, 08:12 PM   #5
mko9
Second Lieutenant
mko9's Avatar
United_States
33
Rep
234
Posts

Drives: '11 535i
Join Date: May 2014
Location: Yorktown, VA

iTrader: (1)

The problem has never returned (knock wood). Spurious trons.
__________________
Mike

'04 330i ZHP
'11 535i
Appreciate 0
      04-09-2019, 10:48 AM   #6
hwjames
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: BMW 535i '13
Join Date: Apr 2019
Location: Minneapolis

iTrader: (0)

Hey Mike, just curious the type of scanner you used to pull codes fro the TMP malfunction. I'm have the same issue.
Appreciate 0
      05-04-2019, 04:18 AM   #7
underless
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: BMW 520DX -16
Join Date: May 2019
Location: Stockholm - Sweden

iTrader: (0)

Hi,

I have a 520dx 2016 European model, the car started to complain about TPMS failure, checked tires and sensors are ok.

Replaced the areal located behind rear bumper, the part has this Nr 36106881474 used INPA to read errors, cleaned errors an great the TPMS started as normal.

Here is the thing, after shutting down the car for a while the error comes back. Been trying to see if need to code something but I have not figured this out. Has someone had same issue how did you solve this?

I see that I have and option in INPA to reset the ECU under the TPMS fault search and clear menu, did not dare to do that because I don’t know what will happen, can someone please advice?

Many thanks
Andy
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 02:41 AM.




5post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST